Едно дете бива убито на всеки 15 минути при бомбардировки

...
 Едно дете бива убито на всеки 15 минути при бомбардировки
Коментари Харесай

"Очакваме смъртта си": Децата на Газа - без вода, храна и семейства

 

Едно дете бива убито на всеки 15 минути при бомбардировки над Газа, демонстрират данни на палестинската неправителствена организация The Defense for Children International – Palestine.

Те са без вода, храна и фамилии. Израстват под непрекъснатите обстрели и виждат гибелта на всички места към тях. Това е животът на една част от децата на Ивицата Газа след офанзивата на  “Хамас ” на 7 октомври и ответните удари на Израел.

Снимка: Ройтерс

Ивицата Газа обгръща територия с широчина почти 10 километра и дължина 41 километра. Малко над 2 милиона души живеят, като към 40% от тях са деца и младежи под 15-години. По-голямата част от жителите на Газа живеят на север.

Снимка: Ройтерс

От палестинската неправителствена организация показват, че повече от 1000 палестински деца в Газа са убити от 7 октомври насам.

Снимка: Ройтерс

Десетки деца са измежду 1400-те израелски жертви на офанзивата на “Хамас ” на 7 октомври. Около 200 души, пленени от “Хамас ”, включват и деца. Все още Израел не е разгласила данни на всички убити при тази офанзива.

В тях се показва, че задачата е ''да се убият допустимо най-вече хора''

УНИЦЕФ: Няма безвредно място за децата в Израел и Палестинската автономност

Продължаващото принуждение води до ужасяващи контузии върху живота на децата и техните фамилии в Израел и Палестинската автономност, оповестяват от УНИЦЕФ. 

Снимка: Ройтерс

Според организацията няма безвредно място за нито едно дете, до момента в който не престават интензивните боеве и военни дейности. “Много деца са убити или ранени, а безчет други са били изложени на насилието след дни на въздушни удари. Запасите от храна, вода и електричество са изчерпани, а безвредният достъп до лечебни заведения и медикаменти е мощно стеснен ”, прибавят от УНИЦЕФ. 

Това не е война, това е терористично нахлуване, съобщи генерал-майор Итай Верув

От УНИЦЕФ показват, че обстановката в Ивицата Газа бързо се утежнява, а повече от милион души, съвсем половината от които деца, са в изключителна заплаха. 

Снимка: Ройтерс

„ Във всяка война най-вече страдат децата. Това е правилно и през днешния ден “, допълват от УНИЦЕФ.

Образованието е спряно

Училищата в Ивицата Газа са затворени, а образователните занятия са прекъснати поради бомбардировките. Сградите на учебните заведения са превърнати в спонтанни убежища, а оцеляването става единствената цел.

Снимка: Ройтерс

Организация на обединените нации сега приютява към 400 000 разселени поданици на Газа в учебните заведения си и други уреди. Агенция за подкрепяне на палестински бежанци към Организация на обединените нации ръководи 278 учебни заведения в Газа. От организацията оповестяват, че минимум четири учебни заведения са претърпели вреди от бомбардировките.

Жителите на Газа не престават обезверено да търсят оживели свои близки

Как се отразява неналичието на храна и вода на децата?

Пълната обсада на Израел на Ивицата Газа докара до липса на храна и вода. Във вторник Израел заяви, че водоснабдяването на южната част на Газа е възобновено, само че палестинците споделят, че без електричество водните помпи не работят, а водната рецесия се задълбочава.

Снимка: Ройтерс

В тези условия децата са изложени на по-голям риск от дехидратация и недохранване. Липсата на вода и неприятната хигиена може да докара до по-високи опасности от болести. 

В своя отчет от 2022 година Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси пресмята, че 678 000 деца в Палестината автономност се нуждаят от услуги за психологично здраве и психосоциална поддръжка. Повече от половината деца в Газа се нуждаят от такава поддръжка.

" Най-самотното място във Вселената е това до леглото на ранено дете без семейство "

„ Няма по-самотно място в тази Вселена от това до леглото на ранено дете, което повече в никакъв случай няма да има семейство, което да се грижи за него “, написа английският доктор Гасан Абу Ситтах, който работи в Газа.

Снимка: Ройтерс

Той е еластичен и реконструктивен хирург в Обединеното кралство, а в Газа лекува ранени хора при ответните въздушни удари на Израел в болничното заведение “Ал Шифа ”.

Около 40% от ранените, откарани в болница, са деца, сподели Саттих.

Кокаинът за бедните се назовава Каптагон, а използването му те кара да извършваш зверства с лекост и равнодушие

„ Те имат пострадвания от гърмежи. Има ужасяващи пострадвания с шрапнели и изгаряния. Има хора, извадени отдолу под руините на домовете си “, сподели той пред Би Би Си.

Той разказа и сцените, които вижда в Газа, като " феномена на ранено дете, без оживяло семейство ".

„ Не хапвам и не дремя “, споделя брачният партньор на 32-годишната жена, изчезнала при офанзивите на „ Хамас “

„ Всеки ден имаме такива случаи, в които ни се споделя, че това е единственият оживял член на фамилията “, сподели той.

Саттих описа, че е лекувал петгодишно момиче с изгаряния и друго четиригодишно момиче също с изгаряния по лицето и пострадване на главата. „ Те бяха единствените оживели, които бяха извадени от фамилната къща “, добави той.

Редица страни договарят с терористичната организация за освобождението на дамите и децата

Случва му се да оперира детето на доктор в болничното заведение “Ал Шифа ” в Газа. Лекарката умира с другото си дете.

Д-р Ситтах споделя, че доста хора в Северна Газа не са последвали предизвестието на израелската войска да се реалокират в южната част, а са останали в домовете си.

Междувременно той прибавя, че „ не е допустимо “ да се изтегля болница „ Ал Шифа “, тъй като множеството пациенти са „ сериозно ранени “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР